Κεφαλονιά info.com Τα πάντα για τη Κεφαλονιά

Ιωάννης Φωκάς

(1563-1602)

JUAN DE FUCA

Άλλη μια μυθιστορηματική προσωπικότητα με καταγωγή από τη Κεφαλονιά. Ο Ιωάννης Φωκάς γεννήθηκε το 1563 και σε νεαρή ηλικία έφυγε από τη Κεφαλονιά. Είμαστε στην εποχή των ανακαλύψεων και των εξερευνήσεων. Ο νεαρός Ιωάννης κατατάχτηκε στο ισπανικό πολεμικό ναυτικό και βρέθηκε στις ισπανικές αποικίες στην Καραιβική. Η τόλμη και η εξυπνάδα του τον προήγαγαν σε πλοηγό και γρήγορα σε καπετάνιο.

Συμμετείχε σε διάφορες εξερευνητικές αποστολές στην Αμερικάνικη ήπειρο. Όμως το μεγαλύτερο κατόρθωμα του ήταν η ανακάλυψη των στενών ανάμεσα στον Καναδά και στις ΗΠΑ που σήμερα έχουν το όνομα του. Τα στενά του Juan De Fuca αποτελούν τμήματων των συνόρων των δύο χωρών. Το όνομα του έχει δωθεί και σε μια τεκτονική πλάκα στην ίδια περιοχή.

Υπάρχει ακόμη ένα θάλασσιο πάρκο καθώς και ένα φεστιβάλ που έχουν το όνομα του ώστε να τιμήσουν τον μεγάλο εξερευνητή της περιοχής (το ελληνικό κράτος δεν νομίζω να ασχολήθηκε ποτέ μαζί του).

Δυστυχώς η αναγνώριση ήρθε για τον Φωκά μετά τον θάνατο του και έτσι δεν του δώθηκε η ευκαιρία από τον Ισπανικό βασίλειο για περισσότερες αποστολές, που πάντα σχεδιάζε και ονειρεύονταν. Ούτε η επαφή του με τους άγγλους που ήταν η άλλη μεγάλη ναυτική δύναμη του καιρού του έφερε αποτέλεσμα. Έτσι πέθανε απογοητευμένος στη Κεφαλονιά που επέστρεψε τα τελευταία χρόνια της ζωής του.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΦΩΚΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΑΛΕΡΙΑΝΟΣ