Κεφαλονιά info.com Τα πάντα για τη Κεφαλονιά

Κεφαλονιά Ιστορία

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ - ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Η μυθολογική παράδοση λέει ότι η πρώτη ανθρώπινη εγκατάταση στη Κεφαλονιά έγινε από τον Πτερέλαο που είχε πατέρα τον Τάφιο που ήταν γιος του Ποσειδώνα και της Ιπποθόης. Οι πρώτοι κάτοικοι της Κεφαλονιάς νησιού ονομάστηκαν Τάφιοι ή Τηλεβόες. Σε μια εκστρατεία όμως για την κατάληψη του νησιού ο Πτερέλαος νικήθηκε από τον Αμφιτρύωνα βασιλιά των Θηβών ο οποίος προσέφερε το νησί ως ανταμοιβή στον Κέφαλο και στον Έλειο που τον βοήθησαν στην εκστρατεία.

Διαβάστε περισσότερα στη Μυθολογική Περιήγηση

Ο Μυθικός Κέφαλος που ήταν ο γενάρχης του γένους των Κεφαλιδών στην Αττική είναι ο άνθρωπος που υπήρξε ουσιαστικά ο πρώτος Βασιλιάς της Κεφαλονιάς και της έδωσε το όνομα του. Υπάρχουν πολλές αντικρουόμενες πηγές στην Ελληνική μυθολογία για τον Κέφαλο. Από διάφορες πηγές μαθαίνουμε ότι ήταν γιός του Ερμή ή κατά άλλους του Αίολου ή του βασιλιά της Φωκίδας, Δηίωνα. Όταν σκότωσε κατά λάθος τη γυναίκα του κατά τη διάρκεια ένος κυνηγιού, εξορίστηκε από τον Άρειο Πάγο. Κατά άλλους ο Κέφαλος εξαγνίστηκε για το φόνο από τους Θηβαίους και έτσι βρέθηκε στη σημερινή Κεφαλονιά ακολουθώντας τον Αμφιτρίωνα στην εκστρατεία του ενάντια στον Πτερέλαο. Εκεί ο Κέφαλος έδιωξε τους Τηλεβόες και εγκατάσταθηκε στο νησί. Απόκτησε πολλούς γίους. Τον Κράνιο, τον Παλέα, τον Πρόνησο και τον Σάμο που ίδρυσαν ο καθένας μια πόλη και τον Αρκείσιο που ήταν ο πατέρας του Λαέρτη και παππούς του ομηρικού Οδυσσέα. Εϊναι γνωστός επίσης ο μύθος της αρπαγής του Κέφαλου από την Ηώ που τον καταδίωξε μέχρι τη Συρία για να ενωθεί μαζί του.

Παρόλες τις αμφιβολίες που υπάρχουν για το ποιο μέρος του Ιόνιου είναι η ομηρική Ιθάκη, το σίγουρο είναι ότι η σημερινή Κεφαλονιά και η Ιθάκη ανήκαν στο βασίλειο του Πολυμήχανου κοσμοξακουσμένου Οδυσσέα.

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ