Κεφαλονιά info.com Τα πάντα για τη Κεφαλονιά

Ιθάκη

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΘΑΚΗ

Η Ιθάκη βρίσκεται δίπλα στη Κεφαλλονιά τις χωρίζει ένας πορθμός πλάτους 2-3 μιλίων. Βρίσκονται τόσο κοντά που είναι αδύνατον μιλώντας για το ένα νησί να μην αναφέρεις το άλλο. Άλλωστε η κοντινή τους απόσταση τα έχει κάνει να έχουν και κοινή ιστορική μοίρα. Στην ανατολική πλευρά της Ιθάκης βρίσκεται το λιμάνι της πρωτεύουσας του νησιού, το ασφαλέστερο από τα φυσικά λιμάνια της Ελλάδας.

Ιθάκη

Η Ιθάκη έχει έκταση 93 τετρ. χιλ, μαζί με τις νησίδες Κάλαμο και Καστό, αλλά και άλλες μικρότερες νησίδες, συναποτελούν το δήμο της Ιθάκης που περιλαμβάνει 19 συνοικισμούς.

Η Ιθάκη είναι, κατά τον Όμηρο, η θρυλική πατρίδα του Οδυσσέα. Η αγάπη του για την πατρίδα και τα αγαπημένα του πρόσωπα τον έκανε να επιστρέψει μετά από 20 χρόνια, παρόλες τις περιπέτειες που πέρασε και τους τόπους που γνώρισε και κατά τη διάρκεια του Τρωικού πολέμου και στις περιπλάνήσεις του μέχρι την επιστροφή του στην Ιθάκη. Στην εποχή μας έχουν διατυπωθεί πολλές αντιρρήσεις από διάφορους αρχαιολόγους, μερικοί από τους οποίους θεωρούν τη Λευκάδα και άλλοι την Κεφαλονιά ως την ομηρική Ιθάκη.

Η Ιθάκη ακολούθησε στην ιστορική της διαδρομή την τύχη όλων των Ιόνιων νησιών, για να ενωθεί με την Ελλάδα το 1864.

Κωνσταντίνος Καβάφης - Ιθάκη

ΙΘΑΚΗ